Отличие в сферата на информационните технологии за ДП „Пристанищна инфраструктура“

22 Февруари 2017

Специално отличие в категория „Публичен сектор“ за особен принос за развитието на екологични модерни технологии получи ДП „Пристанищна инфраструктура“ за информационната система за мониторинг на Черно море в конкурса „ИТ ПРОЕКТ НА 2016 ГОДИНА“, организиран от вестник „Computerworld“.

Наградата  беше връчена на генералния директор г-н Ангел Забуртов по време на тържествена церемония, която се проведе на 21.02.2017 г. в „София Хотел Балкан“.

Конкурсът, който отличава най-успешните ИТ решения в България, се провежда за тринадесета поредна година.

С внедряването на първата по рода си в България Интегрирана информационна система за мониторинг на Черно море в реално време, ДП „Пристанищна инфраструктура“ направи голяма крачка в посока създаване на обща пространствена инфраструктура на Черно море.

Това не е първото отличие за проекта. През 2016-а година иновативната система беше високо оценена както на местно, така и на международно ниво.

През м. октомври 2016 г. ДППИ представи проекта на IV Световна среща на Международната организация „Университетски консорциум за космически технологии“, която се проведе в България. В срещата взеха участие над 150 експерти от 31 държави. Световните учени, разработващи най-новите космически технологии, останаха впечатлени от модерната система и някои от тях дори изразиха готовност да я захранват с данни.

Месец по-късно, успешният проект беше отличен за изключителни заслуги в областта на геопространствените технологии у нас. Той получи най-високото отличие на тържествена церемония по повод Световния ден на Географските информационни системи. 

Системата е уникална по рода си за България – позволява събирането на данни в реално време от голям брой източници, включително и от програмата „Коперник“. Следи състоянието на различните параметри на околната среда, морските пространства, крайбрежните зони, пристанищната инфраструктура и др. Изградена е чрез използване на добрите практики на Норвежката брегова администрация в разработването и управлението на системата BarentsWatch.

Системата е реализирана с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм 2009 – 2014 в рамките на Програма „Иновации в зелената индустрия“ в България. Изпълнител на проекта е Консорциум „СТЕМО-ЕСРИ“ с партньори „Стемо“ ООД и „ЕСРИ България“ ООД.