Под патронажа на ДП „Пристанищна инфраструктура” - изложбата „Европейското преоткриване на Черно море. Френски връзки” гостува в Магазия 1 на Пристанище Бургас

18 Юли 2017

 

 

По случай навършването на 25 години от създаването на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, в Бургас ще бъде представена изложбата „Европейското преоткриване на Черно море. Френски връзки“. Тя ще бъде подредена в модернизираната от ДП „Пристанищна инфраструктура“ сграда на Магазия 1 на пристанищен терминал Бургас – Изток 1. Откриването ще бъде на 28 юли 2017 г. (петък) от 18 часа. Организатори на събитието са Дипломатически институт към Министъра на външните работи на Р България и Международен търговски и културен център ГЕОПАН - Бургас. Експозицията гостува в Бургас със съдействието на Областна управа и Община Бургас под специалния патронаж на ДППИ.

Изложбата ще представи резултатите от сътрудничеството между французи и българи, което датира от векове. Експозицията ще ни разкаже историята на пристанищата Бургас и Варна, изградени от френски строители, на морските ни фарове, построени от френска фирма преди повече от 100 години; ще ни покаже стари географски и морски карти на френската картографска школа, дневници на пътешественици и дипломати, и др.

Специално внимание, разбира се, е отделено на Пристанище Бургас. То е представено с четири пана, а на плаката на изложбата е поместена карта на Бургас и Бургаския залив, изработена преди двеста години от французина Тетбу дьо Марини.

Изграждането на бургаското пристанище е неразривно свързано с френските пристанищни власти, архитекти, инженери и конструктори, затова и мястото на изложбата не е избрано случайно. Модернизирайки сградата на Магазия 1, ДППИ запази нейната автентична конструкция тип „Айфел”, съхранявайки историята.

Оригиналната изложба е представена при голям интерес в Париж през 2016 г. по повод Националния празник на България. Специален гост при откриването й в Бургас ще бъде френският посланик Н. Пр. Ерик Льобедел.