Най-голямото ветроходно събитие на Европа за 2017 г. събра в Бургас близо 300 състезатели от 45 държави

14 Август 2017

 

Генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов беше сред официалните гости на церемонията по награждаването на призьорите от Европейското първенство по ветроходство „Оптимист 2017“. Най-голямото ветроходно събитие на Европа за 2017 г., което се проведе с подкрепата на ДППИ, събра в Бургас близо 300 състезатели на възраст до 15 години от 45 държави. Освен от Европа, сред участниците имаше представители на страни като САЩ, Аржентина, Бразилия, Австралия, Нова Зеландия, Япония, Китай и др.

Победител при момчетата стана Стефан Юил от Сърбия, а първа при момичетата се класира Дона Мацучели от Аржентина. Отлично се представи и националният ни отбор, а 12-годишният Тодор Тузлуков се класира на 15-то място сред момчетата, като това е най-добрият резултат, постиган до момента от български състезател на ЕП „Оптимист“. Ветроходците бяха оценявани от международно жури от Мексико, Полша, Хърватия, Турция, Гърция и България.

Официалното закриване и награждаването на победителите се състоя на пристанище Бургас в близост до Морска гара, а Ангел Забуртов връчи купите на част от призьорите.

Най-голямата ветроходна регата от календара на Българската федерация по ветроходство се проведе в периода 30.07.2017 г. – 06.08.2017 г. Организатор на престижното спортно събитие е Яхт клуб „Порт Бургас“.