Възможно ли е да се върнем 3500 години назад във времето?

13 Септември 2017

 

Възможно ли е да се върнем 3500 години назад във времето? Такъв авангарден експеримент се проведе с подкрепата на ДП „Пристанищна инфраструктура“ в живописния залив Болата до нос Калиакра. Там специално обучен екипаж от гребци - студенти от Националната спортна академия, проведе експериментални плавания в реални условия с „изплувал от древността“ кораб. Поредният етап от проекта по морска експериментална археология „Резос“ се осъществи в периода 27 юли 2017 г. - 8 август 2017 г.

Забележителният плавателен съд е реплика на тракийската бойна фрегата отпреди 3500 години, с която митичният цар Резос участвал в Троянската война. Уникалният дървен кораб, възкресил бронзовата епоха, е с тегло 6 тона, дължина 16,4 м и ширина 3 м, а площта на платното е 42 кв.м. Построен е изцяло от дървен материал - дъб и смърч, по автентична тракийска технология - без пирони, нитове и други съвременни връзки.

Проектът „Резос“ е безпрецедентен културен експеримент в световен мащаб, който се осъществява под патронажа на UNESCO, ДП „Пристанищна инфраструктура“, Световна мореплавателска организация (IMO) и Национална спортна академия „Васил Левски“. Инициатор и ръководител на проекта е режисьорът Атанас Димитров, който си е поставил амбициозната задача ветроходният кораб да повтори плаването на тракийския владетел от 13 в.пр.Хр., описано в Омировата „Илиада“.