Ангел Забуртов взе участие в среща на високо равнище за мултимодален транспорт за Европа

21 Март 2018

 

Ангел Забуртов взе участие в министерска среща на високо ниво на тема „Мултимодален транспорт за Европа“, която се проведе на 20 март 2018 г. в София. Генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ се включи в дискусиите, посветени на наличието на ефективни връзки на пристанищата с вътрешността – най-необходимото условие за развитието на мултимодалния транспорт. Престижното събитие е важна част от официалната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС, тъй като 2018-а е обявена за година на мултимодалния транспорт.

Форумът беше открит от Европейския комисар, отговарящ за транспорта, Виолета Булц. На събитието присъстваха заместник-министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Р България Велик Занчев и Ангел Попов, министри и заместник-министри на транспорта от страните от Западните Балкани и ЕС, представители на водещи европейски транспортни и логистични компании и др. Целта на срещата беше да се насърчи функционирането на транспортния сектор като мултимодална и интегрирана система, като се оптимизира използването на съществуващия капацитет във всички видове транспорт.

Участниците дискутираха различни теми в четири панела: „Към устойчива и интегрирана европейска мултимодална транспортна система“, „Ролята на железопътните и пристанищните връзки за ефективен мултимодален товарен транспорт и логистика“, „Мултимодални предизвикателства и възможности за региона“, „Архитектура за устойчиво финансиране“. Резултaтите от дискусиите ще допринесат за бъдещата формулировка на транспортната политика на ЕС.