Над 200 световни експерти обмениха опит на VII-ата международна конференция-изложение „Пристанища и корабоплаване по Черно море“

25 Май 2018

 

Генералният директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов откри VII-ата международна конференция-изложение „Пристанища и корабоплаване по Черно море 2018“. Кметът на Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев и посланикът на Ирландия в България Н.Пр. Майкъл Форбс поздравиха участниците във форума, който се проведе под егидата на ДППИ от 21-ви до 23-ти май 2018 г. в морската ни столица.

„Когато говорим за развитието на Черноморския регион, някои от нас са скептично настроени, други са оптимисти - само времето ще покаже кой е прав. Най-важното нещо, което трябва да направим, за да постигнем напредък, е да имаме добро сътрудничество помежду си – каза Ангел Забуртов и допълни, че успешното въвеждане на електронното управление в морските пристанища Варна и Бургас ги прави достатъчно привлекателни, за да се развият в мултимодални хъбове за стоките по „Пътя на коприната“.
„Като Oбщина подкрепяме изцяло развитието на сектора. Вярваме, че морската индустрия е изключително важен сектор от икономиката на региона и че имаме огромен потенциал за развитие. Убеден съм, че такъв важен форум е изключително полезен за обмяната на ценни идеи и практики“, отбеляза Иван Портних.
Областният управител Стоян Пасев допълни, че фактът, че събитие от такъв висок ранг, което ще допринесе за развитието на морския бизнес, се провежда именно във Варна, показва важното място на града на картата на Европа.

В престижното събитие взеха участие над 200 представители на изявени световни компании от морския бранш - превозвачи, товародатели, логистични компании, оператори на пристанищни терминали и доставчици на пристанищно оборудване и услуги от близо 20 държави. По време на конференцията бяха анализирани най-новите световни казуси в областта на морския транспорт и логистиката. Сред основните теми, които бяха обсъдени от специалистите в морския бранш, беше инициативата „Eдин пояс, eдин път“, известна като Новия път на коприната. Конференцията предостави отлична възможност за обмен на световно ноу-хау и успешни практики, а изложението беше поле за изява на водещи експерти в областта на пристанищата, корабоплаването и транспортната логистика. Те представиха най-съвременните технологии в областта на пристанищната индустрия и информационните технологии.

В рамките на форума ДППИ представи своите постижения в областта на развитието на морския транспорт – изграждането на едни от най-съвременните системи за управление на корабния трафик, въвеждането на електронното управление в морския и речния транспорт – системите Single Window по море и река, както и предстоящото внедряване на системата за електронен обмен на информация в българските пристанища /Port Community System – PCS/.

Black Sea Ports & Shipping е най-голямото събитие в областта на корабоплаването за Черноморския регион и едно от най-големите и най-престижни международни събития в областта на морския транспорт в световен мащаб. Eмблематичният форум се проведе за първи път в България, като признание за постиженията на ДППИ в областта на модернизирането на българските пристанища и на морския транспорт у нас.