ДППИ даде официален старт на изграждането на модерен Конгресен център в Бургас

01 Юни 2018

 

 

Със символична „първа копка“ и разбиване на бутилка шампанско, в присъствието на вицепремиера Валери Симеонов и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, генералният директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов даде официален старт на изграждането на Конгресен, научно-изследователски център за контрол и изследване на Черно море в Бургас на 31 май 2018 г.

Ангел Забуртов изрази задоволство от факта, че след 480 дни на мястото на работната площадка ще се появи знаковата сграда и припомни, че само за няколко години ДППИ е изградило в Бургас емблематичните здания на Морската гара и на Бреговия център за управление и информационно обслужване на корабоплаването, както и е извършило модернизацията на Магазия 1 и я е превърнало в модерен морски център.

От своя страна вицепремиерът Валери Симеонов изрази надежда след година и половина в същия състав да прережат лентата на Конгресния център. Според министър Московски новата сграда ще даде възможност на морския град, наред с всички други услуги, да предлага и конгресен туризъм.

На град като Бургас с перспективи и визия за бъдеще, му е необходима точно такава сграда за провеждане на важни международни и местни мероприятия, заяви кметът Димитър Николов и даде за пример факта, че Европейският морски ден се е провел в сградата на БСУ, но Конгресният център би бил най-подходящ за провеждане на подобно значимо събитие.

Сред официалните гости бяха и областният управител Вълко Чолаков, депутатът от ГЕРБ и член на Транспортната комисия в парламента Иван Вълков, изпълнителният директор на фирмата изпълнител „Щрабаг“ ЕАД Йохан Пьолцл, президентът на Асоциацията на Средиземноморските круизни пристанища и Черноморския регион Айрам Диас Пастор, както и редица представители на морския бранш.

Модерната сграда на шест нива ще е разположена в северната част на източния вълнолом на пристанищен терминал Бургас-Изток. Освен като научно-изследователски център за контрол и изследване на Черно море, тя ще се използва целогодишно и като място за провеждане на изложби, концерти, атракциони и различни образователни събития.

Проектът ще продължи реализирането на концепцията, заложена в ОУП на гр. Бургас, в посока отваряне на града към морето, изнасяне на промишлените дейности и преструктуриране на крайбрежните промишлени зони. Предвижда се и възможност за създаване на модерно яхтено пристанище и на вторичен градски обслужващ център с озеленяване. Ще бъдат определени нови терени за обществено обслужване с предлагане на услуги от различен характер, обособяване на зони за отдих и риболов, детски и спортни площадки.