Книгата на ДППИ за черноморските ни фарове се радва на изключителен интерес

25 Юли 2018

 

Месец след излизането си от печат, книгата „Фаровете и другите средства за навигационно осигуряване по българското черноморско крайбрежие (1878 – 2018 г.)“, издадена от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”, се радва на изключително голям читателски интерес.

Двуезичното издание с автори Атанас Панайотов и Мариана Кръстева представя най-пълната и най-достоверна информация, свързана със съоръженията за навигационно осигуряване, насочване и регулиране на движението по Черноморското ни крайбрежие, плавателните канали и пристанищните акватории. Книгата се разпространява заедно с диск с поредицата на БНТ „Светлина в безкрая“, реализирана с подкрепата на ДППИ.

Новоиздадената книга е ценна придобивка за всички, свързали своята лична и професионална съдба с морето, защото тя е не само справочник на българските черноморски фарове, но и принос към съхраняването на морската история на България. Големият интерес към изданието, посветено на историята на българските навигационни съоръжения, символи на човешката цивилизация и напредък, потвърждава тезата на авторите, че въпреки че в началото на 21-ви век мнозина побързаха да ги „пенсионират“, морските фарове ще продължават да светят. С най-ярката светлина.