Пристанище Лом посрещна 180-ата си годишнина с мащабна инвестиция от ДППИ в нов модерен автоподход

19 Октомври 2018

 

С тържествен водосвет, отслужен от видинския митрополит Даниил, валидиране на пощенска марка и официално прерязване на лента на новия автоподход на пристанище Лом и прилежащата му инфраструктура, започнаха празненствата по повод 180-ата годишнина на най-старото българско пристанище, организирани от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) на 18 октомври 2018 г. Генералният директор на ДППИ Ангел Забуртов даде старт на празника в присъствието на кмета на община Лом Пенка Пенкова, областния управител на област Монтана Росен Белчев, народни представители, официални лица, бивши и настоящи служители на пристанището, жители и гости на града.

Пристанище Лом е притегателна точка за икономическото развитие на града и района. Символично избрахме мястото на честването да е тук - на новия автоподход, който направихме за подобряване на логистичната схема на града и на пристанището. Това заяви Ангел Забуртов и допълни, че индустриалното производство и пристанището винаги вървят ръка за ръка и очаква в бъдеще Лом да привлича нови производства заради близостта до порта и основните търговски коридори.

Кметът на Лом г-жа Пенка Пенкова оцени високо изградената от ДППИ инфраструктура.
Освен новия вход към пристанището, предназначен за леки и товарни автомобили, портът вече разполага и с голям паркинг, модерни настилки, високотехнологично енергоспестяващо осветление и масивна стоманобетонна ограда. Инвестицията от страна на ДППИ е 2,3 млн. лв.

Управителят на концесионера „Порт Инвест“ ЕООД Румен Попов съобщи, че през изминалите 4 години дружеството е инвестирало над 8 млн. лв. в пристанищна инфраструктура, механизация и съоръжения, като по този начин към настоящия момент е преизпълнило с 2 млн. лв. концесионния инвестиционен ангажимент, поет към държавата.

В духа на празника изпълнителният директор на „Български пощи“ ЕАД Деян Дънешки, съвместно с видинския митрополит и генералния директор на ДППИ, валидира тематична пощенска марка с лика на Пристанище Лом. Дънешки отбеляза, че марките, свързани с кораби, пристанища, реки и морета, са сред най-търсените от колекционерите. Той допълни, че благодарение на предимството на пощенската марка да пътува по целия свят, тази годишнина ще бъде отразена подобаващо по всички кътчета на Земята.

В рамките на тържествата беше представена новоиздадената книга на ДППИ с автор историкът-изследовател Зоя Апостолова „180 години Пристанище Лом“. Представянето премина при голям интерес и препълнена зала, а всички присъстващи бяха зарадвани с книга-подарък. За развитието на пристанището през годините разказа и документална изложба, подготвена от Исторически музей Лом и Държавен архив – Монтана. Празничният ден завърши с концерт и впечатляващ пиро-музикален спектакъл край реката, който озари небето над Лом.