ДППИ откри модерна зарядна станция  за електромобили на пристанище Бургас

06 Декември 2018

Генералният директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов откри модерна зарядна станция за електрически автомобили на връх празника на град Бургас - 6 декември. В присъствието на гости и медии беше направена нагледна демонстрация на зареждане на електромобил. С новото съоръжение, монтирано в района на паркинга на пристанищен терминал Бургас-изток 1, ДППИ допринася за модерен и „зелен“ Бургас, а пристанището посрещна Никулден с още едно допълнение към европейската си визия.

Ангел Забуртов заяви, че монтирането на новата зарядна станция е поредната стъпка в мисията на ДППИ да превърне пристанището в морския град в модерен порт с европейска визия. Той допълни, че строителството на Конгресния център в близост върви с бързи темпове и се надява знаковата сграда да бъде готова през следващата година.

Новата колонка е подходяща за всякакъв вид електрически превозни средства – автомобили, автобуси, скутери, мотопеди и велосипеди. На нея могат да се зареждат едновременно два електромобила с мощност от 22KW при 400 V. Високотехнологичният й дисплей информира потребителите на три езика - български, английски и руски.

Едни от последните модернизации на пристанище Бургас бяха извършени от ДППИ през 2016-а година с реновирането на знаковата Магазия 1, като реконструираната сграда беше отличена с награда в категория „Градски проекти - транспортна инфраструктура - Бургас” в конкурса „Сграда на годината 2016“. Облагороден беше и районът около Морската гара, Трафик кулата и Яхт клуба. Европейската визия на пристанището беше допълнена с изграждане на нов път до Морска гара с кръгово движение, нови тротоари, кейова настилка и зелени площи, паркинги за автобуси и леки автомобили, както и велоалея. След преустройството Зоната за свободен достъп на пристанище Бургас стана още по-привлекателно място за бургазлии и гостите на града.