Отличие за ДП „Пристанищна инфраструктура“ за успешно управление на корабния трафик

17 Септември 2019

 

Високо признание под формата на почетен плакет получи генералният директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов от кмета на Община Варна по повод 20 години Ръководство на корабния трафик в България. В присъствието на кмета Иван Портних, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, областния управител Стоян Пасев и десетки представители на български и чуждестранни организации в морския бранш се проведе организираната от ДППИ международна конференция в град Варна.

Росен Желязов заяви, че България е сред четирите водещи държави в Европа по управление на корабния трафик. „Всичко това е постигнато в сектора през последните две десетилетия, чрез добро планиране и програмиране при внедряването на най-съвременните информационни системи“, уточни той. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията определи реализираните проекти от ДППИ като добър пример за ефективно електронно управление в сферата на морския и речния транспорт.

Областният управител Стоян Пасев отбеляза, че Бреговият център за управление и информационно обслужване на корабоплаването във Варна е скок в бъдещето. Пасев коментира, че благодарение на ДППИ, освен красиво и динамично развиващо се, варненското пристанище вече е и абсолютно безопасно.

„Двадесет години е зрялост, излязохме от тийнейджърската възраст и с удоволствие можем да отчетем отлични резултати“, заяви генералният директор на ДППИ. Той си пожела на 25-ата годишнина на Ръководството на корабния трафик у нас позицията Harbour Master вече да бъде в състава на ДППИ, следвайки добрите световни практики.

Честването на 20 години от установяване на услугите по управление на корабния трафик и информационното обслужване на корабоплаването в България продължи с официално откриване на декоративно-пластична композиция „Котвата” и посещение на Брегови център – Варна.