ДППИ традиционно зарадва деца за Деня на моряка

25 Юни 2021

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ за пореден път зарадва деца с подаръци и празнично настроение по случай Деня на моряка. В деня на празника малчугани от Общински детски комплекс Варна научиха любопитни факти за моряшката професия.
 
Със значимостта на превозите по море, както и с възможностите за обучение във Варненска морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“ и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ ги запозна к.д.п. д-р. Димитър Димитров, морски посланик на Международната морска организация за България. Изцяло потопени в празничната атмосфера, малките морячета получиха възможността да направят вълнуваща разходка с яхти и пилотски катери из Варнеския залив. След това ги очакваше ново забавно приключение на пиратски кораб „Пинта“.
 
Организатор на празника е Инициативен комитет за отбелязване на Международния ден на моряка – Община Варна, Моряшки професионален съюз и Българска асоциация на морските капитани. Събитието се проведе със съдействието на ДППИ, ИАМА, „Пилотска станция Варна“ ЕООД, Varna Party Boats, ВВМУ, Морската профисионална гимназия и яхтсмените Свилен Дойков и Юрий Станков.
 
Международният ден на моряка е официално обявен за празник от Международната морска организация и има за цел да подчертае в световен мащаб важността на моряшката професия и нейното значение. Всяка година на този ден по света се провеждат различни инициативи, които целят да дадат представа на широката общественост за огромния принос на моряците за световната икономика.