Бургас е домакин на Световния ден на фаровете – WAtoN Day

01 Юли 2022

Световният ден на морските средства за навигационно осигуряване – World Marine Aids to Navigation Day (WAtoN Day) ще се проведе в България на 1 юли 2022 г. Домакин на престижното събитие е Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, а Бургас е избран за града, в който да се проведе първото отбелязване на празника у нас.
 
Генералният секретар на Международната асоциация на фаровите служби и помощните средства за навигация – International Association of Marine Aids to Navigation and Lighthouse Authorities (IALA) Франсис Закарие ще открие официално международната конференция в Конгресен център – Бургас, която е част от събитието.
 
Мисията на WAtoN Day е да подобри обществената осведоменост по отношение на средствата за навигационно осигуряване (СНО). Модерните СНО, включващи услугите за управление на корабния трафик (VTS), са комплексни и технологично напреднали структури. Наред с традиционните фарове те съчетават в себе си и поддържат последните дигитални разработки в областта.
Към настоящия момент България е сред водещите държави по внедряване на най-авангардните технологии в СНО и дигитализация на пристанищните услуги. ДППИ оперира с едни от най-съвременните и високотехнологични системи, а възможността да домакинства събитие от такава важност е голямо признание.