ДППИ събра в Бургас експерти от цял свят на Деня на фаровете

01 Юли 2022

 
 
Благодарен съм на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) за доброто сътрудничество по време на 11-те години, през които предприятието е член на Международната асоциация на фаровите служби и помощните средства за навигация – International Association of Marine Aids to Navigation and Lighthouse Authorities (IALA). Това заяви генералният секретар на организацията Франсис Закарие, който откри международната конференция по повод Световния ден на морските средства за навигационно осигуряване – World Marine Aids to Navigation Day (WAtoN Day) на 1 юли 2022 г. в гр. Бургас. Той изрази задоволство, че след 2 години извънредни мерки заради пандемията, най-накрая WAtoN Day се провежда присъствено именно в България.
 
Конференцията, която беше част от престижното събитие, събра морски експерти от Великобритания, Белгия, Испания, Франция, Исландия, Република Корея и др. в Конгресен център – Бургас. По време на събитието се проведе официална церемония за връчване на награда за фар на годината. Отличието получи фар Хомигот, който се намира в гр. Поханг и с височината си от 26,4 метра е най-високият в Република Корея.
 
Участниците имаха възможността да се докоснат до вълнуващата история на остров „Света Анастасия“ и да посетят местния фар. Представени им бяха функционалностите на системата за контрол на корабоплаването в южната част на Българското Черноморие, която е съсредоточена в Брегови център за управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването – Бургас, който се оперира от ДППИ.
 
Мисията на WAtoN Day е да подобри обществената осведоменост по отношение на СНО. Решението празникът да бъде провеждан на 1 юли е взето в Р Корея през 2018 г. по време на Генералната асамблея на IALA. България е дългогодишен активен член на IALA на национално равнище, където е представяна от ДППИ, като участва в редица технически комитети и в работата по съставяне на съвременни стандарти, препоръки и насоки в областта на безопасността на корабоплаването. Възможността да бъде домакин на WAtoN Day е голямо признание за усилията на предприятието в посока усвояване и внедряване на иновативни научни и технически достижения в областта на водния транспорт.