ДППИ овладя разлив вследствие на симулативна катастрофа

31 Август 2022Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ участва в съвместна симулация на пътно-транспортен инцидент между пътнически автобус и цистерна с гориво на Аспаруховия мост във Варна, която се проведе на 31 август 2022 г., предотвратявайки тежките последици от настъпил разлив на запалима течност във водата. Благодарение на осигурените от ДППИ модерни съоръжения и оборудване за участие в операции по отстраняване на експлоатационни и аварийни замърсявания, както и на навременната реакция на екип на „Поддържане чистотата на морските води“ АД, разливът от катастрофиралата цистерна беше овладян.

Осигурените от ДППИ специализирани съоръжения и оборудване са предназначени за извършване на операции в пристанищните акватории, но при необходимост може да се използват в целия български участък на р. Дунав. Те са осигурени по проект „Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на пристанищни приемни съоръжения (ППС) в българските пристанища за обществен транспорт с национално значение“. Окомплектоването на съоръженията в контейнери и на ремаркета осигурява висока автономност и възможност за бърза мобилизация и транспортиране до мястото на замърсяването.

Симулацията се проведе на Островната зона под Аспаруховия мост под надслов „Ликвидиране на последствията от възникнало тежко пътно-транспортно произшествие с пострадали хора и изтичане на горими течности“. В организираната от Областна администрация – Варна операция се включиха Военноморските сили на България, Община Варна, РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Варна, РД „Автомобилна администрация“ – Варна и др.