Брегови център – Бургас отвори врати за ученици от Морската гимназия

25 Април 2023

 

Новите технологии и системи за подобряване на ефективността и безопасността на морския транспорт в България бяха представени на възпитаници на Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов „Св. Никола“ в гр. Бургас от експерти в ДП „Пристанищна инфраструктура“. Учениците от десети, единадесети и дванадесети класове от специалностите „Корабоводене“ и „Корабни машини и механизми“ на Морското училище се запознаха с функционалностите на Системата за управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването (VTMIS) на 25 април 2023 г. (вторник) в рамките на информационния ден, посветен на съвременното корабоплаване и новите технологии чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г.

Те посетиха един от двата оперативни центъра за управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването по Черноморското ни крайбрежие, изградени в рамките на ОП „Транспорт“ 2007 – 2013 г. Известни още като Наклонените кули, двата брегови центъра в Бургас и Варна поддържат постоянен обмен на данни помежду си и концентрират информационни и навигационни системи, изградени на основата на най-съвременните достижения на науката и техниката. В Брегови център – Бургас учениците имаха шанса да се потопят в един реален работен ден, изпълнен с много динамика и предизвикателства, и да станат директни наблюдатели на работата на VTMIS системата. 
Внедряването на системата доведе до по-добър контрол на движението на корабите и подобряване на условията за опазване на природната среда. Модерната информационна среда улеснява комуникацията между всички участници в организацията на морския транспорт.

Информационният ден завърши с вълнуващо посещение на разположения в Морска гара научен център „ПланетУм“, който по забавен и интересен начин пренесе учениците в света на науката. Архитектурният ансамбъл, включващ сградите на Морска гара, емблематичния Брегови център и новия Конгресен център, изградени от ДППИ, както и реновираната от предприятието Магазия 1, оформят любимата на бургазлии и гости на града градска среда на самия морския бряг.