Русенски гимназисти се запознаха с новите технологии в корабоплаването

20 Юни 2023

Центърът за речни информационни услуги – Русе отвори врати за възпитаници от 8 и 9 клас на Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване на 20 юни 2023 г. В рамките на информационния ден учениците успяха да се запознаят с работата на експертите от СПД „Ръководство на корабния трафик – р. Дунав“ към ДП „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ). Русенските гимназисти научиха как функционира Речната информационна система (РИС) БУЛРИС и наблюдаваха отблизо как се осъществява радиовръзка с преминаващите по Дунав плавателни съдове.
 
РИС център – Русе, опериран от ДППИ, предоставя пълна картина на навигационната ситуация в българския участък на река Дунав, с което помага за безопасната работа на корабоводителите и улеснява контрола от страна на отговорните институции. Живописната сграда на РИС центъра е лице на пощенска картичка на ЕС като признание за успешно реализиран европейски проект.
 
Информационният ден, посветен на успешно изпълнени проекти по ОП „Транспорт” 2007 – 2013 г. и ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г., завърши на палубата на хидрографен кораб „Дунав 1“ на ИА „Поддържане и проучване на река Дунав“. Там учениците се запознаха с възможностите за сканиране на речното дъно и наблюдаваха визуализация на открити потънали плавателни съдове.