С морска разходка варненчета отпразнуваха Деня на моряка

25 Юни 2023

„А морякът иска да е
капитан, смел капитан.
Капитанът иска да е
Магелан. Поне Магелан!“
 
Миряна Башева
 
Със слънчево настроение, незабравими летни емоции и вълнуваща морска разходка из Варненския залив варненчета отпразнуваха Международния ден на моряка на 25 юни 2023 г. Малките морячета научиха любопитни факти за моряшката професия, а ДП „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) за поредна година се включи в отбелязването на празника и зарадва малчуганите със забавни подаръци.
 
На сушата тържественото отбелязване на Деня на моряка ще продължи с празничен концерт в Арт салона на Радио Варна в присъствието на моряци и техните близки, варненци и гости на града, съпричастни с морската идея. Организатор на празника е Инициативният комитет за отбелязване на Международния ден на моряка – Община Варна, Моряшки професионален съюз и Българска асоциация на морските капитани.
 
Международният ден на моряка официално е обявен за празник от Международната морска организация и има за цел да подчертае в световен мащаб важността на моряшката професия. Всяка година на 25 юни 2023 г. по света се провеждат различни инициативи, които целят да информират широката общественост за огромния принос на моряците за световната икономика.