Традиционният плувен маратон във Варна събра над 200 участници

07 Август 2023

 
 
С подкрепата на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) на 06.08.2023 г. (неделя) се проведе 83-тото издание на Международния плувен маратон „Галата – Варна“. Дарен Кирилов от Русе и Габриела Георгиева от София преплуваха най-бързо разстоянието между нос Галата и втора буна на варненския плаж – съответно за 55.30 мин. и 58.11 мин. Най-бързите плувци в състезанието получиха специални награди от ДППИ.
 
Сили, кураж и издръжливост премериха 216 участници от България, Белгия, Великобритания, Германия и др. Сред тях беше и служителят на ДППИ Момчил Белчев от Русе, който преплува цялото трасе на маратона. Разстоянието на трасето по права линия е 4 400 м, но поради невъзможността в открити води да се плува без очертани коридори, плувците трябва да изминат близо 5 000 м до финала.
 
Спортната надпревара, която се е превърнала в символичен празник за град Варна, се провежда всяка година в първата неделя на месец август. В проявата могат да вземат участие плувци от всички краища на света, навършили 12-годишна възраст. Организатори са ПСК „Черно море“, Община Варна и Военноморските сили на Р България.