Варненчета получиха морско кръщение в Деня на моряка

25 Юни 2024

Морско кръщение получиха над 60 варненчета по случай Международния ден на моряка на 25 юни 2024 г. Церемонията се проведе на емблематичния ветроходен кораб „Калиакра“. С незабравима разходка из акваторията на пристанище Варна децата отбелязаха празника, радвайки се на новите си имена, сред които „Русалка“, „Морско конче“, „Албатрос“ и „Буревестник“. Младите мореплаватели научиха любопитни факти за моряшката професия, а ДП „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) за поредна година се включи в отбелязването на празника и зарадва малчуганите със забавни подаръци.

На сушата тържественото отбелязване на Деня на моряка продължи в Арт салона на радио Варна, като по време на Музикално-поетичния рецитал бяха обявени наградените автори от конкурса „Диря в морето“. В конкурса участваха хора, свързани с моряшката професия, както и техни близки. Всяка година наградените литературни творби се публикуват на сайта на Моряшки професионален съюз – www.seafarerstu-bg.com. Изложбата с творби от конкурса може да бъде видяна в офиса на Моряшки професионален съюз.  

В рамките на събитието беше проведен и конкурсът „Детско море“, като тази година той навърши четвърт век. В него участие взеха деца от цялата страна – над хиляда рисунки и около сто литературни творби. Тържеството се провежда в Пленарна зала на Община Варна.

Организатор на празника е Инициативен комитет за отбелязване на Международния ден на моряка – Община Варна, Моряшки професионален съюз, Българска асоциация на морските капитани, ДП „Пристанищна инфраструктура“ и „Старгейт Маритайм“ ЕООД.

Международният ден на моряка официално е обявен за празник от Международната морска организация и има за цел да подчертае в световен мащаб важността на моряшката професия. Всяка година на 25 юни по света се провеждат различни инициативи, които целят да информират широката общественост за огромния принос на моряците за световната икономика.